Hoppa direkt till innehåll
hvarforfiber

Avvecklingen av kopparnätet

Telia avvecklar det fasta telenätet. Avvecklingen har börjat på landsbygden där de har få abonnenter. Inom Sollefteå kommun har flera stationer redan lagts ned, vilket innebär att dessa områden numera saknar fast teleförbindelse. Där har man alltså inte tillgång till någon fast anslutning för internet eller telefoni om man inte anslutit sig till Stadsnätet.
Det gamla kopparnätet som den traditionella telefonlinan består av har varit i drift i nuvarande struktur sedan 1930-talet. Och sedan dess har tekniken inte förändrats nämnvärt i telefonnätet. Det är föråldrat, leder ström och åska, och använder sig av mycket omodern teknik. Det kan därför inte leverera den kapacitet som vi börjar bli vana att behöva för streaming tjänster och i våra mobiltelefoner och är med andra ord inte rustat för de moderna krav vi idag sätter på våra internet, tv och telefoni anslutningar.
Telia har därför valt att börja avveckla nätet inom ramen för sitt program kallat teknikskifte. Landsbygden är först ut, där Telia har minst antal abonnenter och inom kommunen har kopparnätet redan börjat läggas ner med ett antal stationer varje år. I dessa områden har man nu inte längre någon fast anslutning för internet eller telefoni om man inte valt att ansluta sig till Sollefteå Stadsnät.
Med tanke på de stora kostnader som upprätthållande av det ålderdomliga telenätet för med sig är det mycket sannolikt att hela nätet på sikt kommer att läggas ner.

Fibertekniken

Vårt nätverk använder sig av glasfiber, vilket skiljer sig markant från de äldre generationens nätverk där kopparkablar använts. Glasfiber är en tunn glasledning som leder ljus i form av laser för att förmedla data. Eftersom det är ljus som används så är kommunikationen snabb som i ljusets hastighet, vilket är den högsta hastigheten vi idag känner till kan uppnås. Detta gör att fibernätet kan leverera enormt mycket mer data till en oerhört mycket högre hastighet än kopparnätet någonsin kan uppnå. Det ger kortare svarstider, snabbare internet och bättre bild idag. Det börjar mer och mer vara grundkravet för att kunna använda de streaming tjänster vi numera använder i vår vardag.

Förbered dig

Du kan inte bli mer förberedd än med fiber där hastigheten enkelt kan växlas upp till att gå upp till en miljon gånger snabbare än vad vi idag kallar för snabbt bredband. Du är alltså garderad mot nya teknikskiften då kapaciteten på fibernätet är så oerhört flexibelt.
100 Mbit igår, 1000 idag, 10 000 imorgon. Och det stoppar inte där. Varken ADSL eller det mobila nätet har någonting att sätta emot vad fiber kan erbjuda och är ofta många gånger dyrare att använda. I stadsnätet kan du heller inte använda upp din data, utan du har alltid tillgång till den hastighet du valt.