Hoppa direkt till innehåll
hvarforfiber

Varför Fiber?

En fiberanslutning är grunden för dagens och morgondagens kommunikation. Den ersätter kopparkablar, kabel-TV, antenner och paraboler och erbjuder en närmast gränslös kapacitet för framtiden. Ett öppet nät är framtidens bredband - inte bara för Internet, TV och telefoni - utan även för framtida tjänster och dess möjligheter.

Bo lokalt - lev globalt

Med ett riktigt bredband via fiber i Sollefteå stadsnät kan du använda internet så som du vill. Från videosamtal med barnbarnen, jobba hemma, studera på distans, snabbt streama HD-TV/ filmer och spela online – du kan aldrig få slut på din surfpott i stadsnätet och alla i hushållet kan nyttja bredbandstjänster samtidigt utan att prestandan påverkas. Hur snabbt du surfar på internet bestämmer du själv genom valet av tjänst. Med en stadsnätsanslutning har du fiber till alla och du är redo för appar och tjänster som till exempel smartahem-tjänster, övervakning, larm och trygghetslarm, vårdtjänster, e-tjänster med mera.

Du väljer vad just du vill ha

I det öppna stadsnätet råder fri konkurrens mellan tjänsteleverantörer och tjänster. Du kan välja vilken av dem som ska leverera Internet, TV och andra bredbandstjänster till dig precis som du vill. Är du inte nöjd kan du enkelt byta. Konkurrensen gör att kvaliteten höjs och priserna pressas. Dessutom kan mindre och lokala leverantörer vara med och konkurrera på samma villkor som de stora.

Sänk dina månadskostnader

Vid jämförelse mellan tjänsterna via fiberanslutning och anslutning via t.ex. telefonjacket är vår erfarenhet att det från dag 1 lönar sig med en fiberanslutning i stadsnätet för normalanvändaren. Detta inkluderar alla kostnader för anslutning, månadskostnad för nätavtal, samt kostnaden för de tjänster en normalanvändare använder.

Tjänster i världsklass

I stadsnätet kan vi kvalitetssäkra prestanda för de olika tjänsterna så att de inte stör varandra, eller likt ADSL delar på en begränsad bandbredd. Varje tjänst kan ha sin egna motorväg in till dig. Stabiliteten och prestandan som kan uppnås i stadsnätet gör att alla dina tjänster blir bättre.

TV

Genom stadsnätet kan du få tillgång till Öppen TV. Fördelarna är många. Du kan själv välja kanaler och kanalpaket från flertalet kända leverantörer i en och samma box. För dig som vill ha ett ännu mer personligt TV-utbud finns nischade leverantörer som erbjuder kanaler från hela världen. Du väljer så som det passar dig. Genom Öppen TV har du också tillgång till många smarta tjänster där du bland annat kan hyra filmer direkt i din TV.

Avvecklingen av det fasta telenätet

Det gamla kopparnätet som den traditionella telefonlinan består av har länge varit i samhällets tjänst och tekniken börjar vara ålderdomlig och nätet dyrt att hålla i drift. Redan på 1930-talet började man bygga telefonnät enligt denna struktur och sedan dess har tekniken i kopparnätet inte förändrats nämnvärt. Även om man lyckats höja överföringskapaciteten via koppar på senare år, är det tveksamt att koppartråden kommer att överleva framtidens krav. Telia har redan nu börjat lägga ner telestationer inom Sollefteå kommun. I t.ex. Mo utanför Junsele och i delar av Resele står man nu utan fast telefoni och Internetanslutning om man inte anslutit sig till stadsnätets fiber.
Stadsnätet byggs med samma fokus på kvalitet och långsiktighet som andra samhällsnyttor. Ett bra kommunikationsnät är lika viktigt för kommunen som annan infrastruktur. Oavsett vilka krav framtiden ställer på kommunikation klarar stadsnätet av dina behov.

Det kommer aldrig att gå långsammare

Nej, bara snabbare och snabbare. Vad vi idag tycker är snabbt bredband är imorgon mediokert. I stadsnätet kan du inte använda upp din data, du har alltid tillgång till den hastighet du valt och därmed alltid en egen, stabil motorväg till internet och omvärlden.
Ta chansen att hänga med oss in i framtiden, möjligheten är nu närmre än någonsin!